Monday, December 19, 2011

KEMPEN BUDI BAHASA/ 3 S (SENYUM SAPA SALAM) 2012


MARI KITA SEMARAKKAN KEMPEN BUDI BAHASA DAN KEMPEN 3S BAGI TAHUN 2012. PASTIKAN PELAJAR BERBUDI BAHASA BULANAN DAN BERPAKAIAN KEMAS MENJADI MILIK ANAK2. TANAMKAN AZAM UNTUK MENJADI PELAJAR CONTOH KEPADA PELAJAR LAIN. WALAUPUN KITA TAK CEMERLANG DALAM AKADEMIK TAPI SEKURANG2NYA CEMERLANG DALAM SAHSIAH ITU PASTI SESUATU YG MEMBANGGAKAN IBU AYAH KITA..UNTUK WARGA BARU SMK KAJANG UTAMA MESTI TERTANYA2 APALAH 3 S TU KAN..JOM KITA INGATKAN KEMBALI ...


SENYUM 

SENTIASA MANIS MUKA APABILA BERTEMU DENGAN GURU2, RAKAN2, KAKITANGAN PEJABAT, PEKERJA SEKOLAH (MAKCIK CLEANER ATAU PAK CIK TUKANG KEBUN). CUMA KALAU YANG LAIN JANTINA TU JANGAN PLAK SENYUM NAK JUAL MINYAK ADA UDANG SEBALIK BATU...ITU BUKAN MATLAMAT KEMPEN INI...YANG PENTING KITA PERLU SALING BERSANGKA BAIK DAN MEWUJUDKAN SUASANA YANG HARMONI DI SEKOLAH...ITU SALAH SATU MATLAMAT SEKOLAH SELAMAT. 

SAPA

JUMPA SEMUA ORANG JANGAN NAMPAK SANGAT SOMBONG TAPI BUKAN SEMUA NAK DITEGUR, CUMA JANGAN PLAK PILIH2 CIKGU YANG KAMU NAK SAPA. SEMUA GURU KENA SAPA TAU. TUNJUKKAN BUDI BAHASA KAMU SEMUA.  SEKALI LAGI JANGAN BERLEBIHAN PLAK SAPA MENYAPA DENGAN BERLAINAN JANTINA SEBAB ITU BUKAN MATLAMAT 3S. UCAP SELAMAT SEPERTI " SELAMAT PAGI CIKGU "..." APA KHABAR"..."HI"..

 SALAM

OK SALAM NI KIRANYA KALAU YANG LELAKI TU JUMPA KAWAN SALAM SEBAGAI TANDA SAHABAT, TAK KISAHLAH MACAM2 GAYA SALAM CIKGU TENGOK ANAK2 AMALKAN....KALAU KITA TENGOK GAMBAR TU YANG SAMA JANTINA BERPELUKAN SUPAYA LEBIH JELEKIT LAGI. CIKGU BANGGA SEBAB ANAK2 SMKKU TAK PERNAH LUPA SALAM GURU2 CIUM TANGAN BILA JUMPA CIKGU KAMU. ITU AMALAN YANG PATUT DITERUSKAN. TAPI YANG LELAKI TU TAK PAYAHLAH SALAM CIKGU PEREMPUAN BEGITU JUGA YANG PEREMPUAN TAK PAYAH SALAM GURU LELAKI. 

JADIKAN AMALAN 3S DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN ANDA...KURANGKAN BUDAYA MEMBULI RAKAN ANDA SEMASA DI SEKOLAH ATAU DI MANA SAHAJA ANDA BERADA..

No comments: