Thursday, November 17, 2011

AKSI & GAYA CALON PEPERIKSAAN!! ANDA BAGAIMANA??


GAMBAR HIASAN : BUKAN GAMBAR KETIKA PEPERIKSAAN SPM ATAU STPM

BILA SEBUT EXAM..MACAM2 RASA YANG KITA ALAMI DAN DENGAR DARI PERKONGSIAN ORANG SEKELILING KITA. TAPI HARI NI CIKGU TAK NAK CITER PASAL PERASAAN ORANG YANG NAK AMBIL EXAM. SATU TOPIK YANG TIBA2 CIKGU RASA NAK KONGSI BERSAMA DENGAN SEMUA SUPAYA ANAK2 MURID CIKGU BOLEH AMBIL IKTIBAR DAN PANDUAN. 

SEPANJANG CIKGU BERTUGAS UNTUK MENJADI PENGAWAS PEPERIKSAAN DAN PEMERHATIAN SELAMA MENJADI GURU INI, ADA BEBERAPA  AKSI ATAU GAYA CALON2 PEPERIKSAAN. AGAK2 ANAK2 MURID CIKGU DALAM KATEGORI MANA YA.??


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GAYA & AKSI CALON 1: 
MEMANG ADA GAYA NAK MENJAWAB SOALAN DAN BERSEDIA SANGAT2, MENGGUNAKAN MASA MENJAWAB SEMAKSIMUM MUNGKIN. KALAU MENJAWAB KHUSYU' DAN TAK BANYAK PERGERAKAN DIBUAT SEBAB TERLALU MENUMPU. KALAU DAH SIAP PUN DIA STILL TUNGGU SAMPAI HABIS MASA DAN TERUS MENYEMAK. SEBAB NAK AMBIL BALIK KERTAS SOALAN. MMG HEBAT CALON2 MACAM NI.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GAYA & AKSI CALON 2 :
MUKA RELAX NAMPAK POYO JE. TAPI BOLEH PLAK JAWAB TU. SIAP JE TERUS KELUAR. WALAUPUN MASA PEPERIKSAAN ADA BANYAK MASA LAGI. AGAKNYA MATI KUTU KALAU NAK TUNGGU MASA EXAM TAMAT.KURANG DAYA TAHAN MENUNGGU.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


GAYA & AKSI CALON 3 :
MUKA NAMPAK YAKIN JE TAPI RUPANYA TAK RETI NAK JAWAB. DIA TERMENUNG AJE DAN JAWABLAH SOALAN TU NTAH APA2. PASTU BOLEH PLAK TAK KELUAR AWAL WALAUPUN SEJAM TERPAKSA DUDUK MENUNGGU. KESIAN BETUL TAPI CALON NI BAGUS DIA ADA DAYA TAHAN UNTUK MENUNGGU.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


GAYA & AKSI CALON 4 :
CALON NI PANTANG TENGOK ORANG KELUAR DIA PUN NAK KELUAR PADAHAL DIA LOM LAGI HABIS JAWAB SEMUA SOALAN.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


GAYA & AKSI CALON 5 : 
MEMANG TAK BERSEDIA NAK AMBIL EXAM, DIA DAPAT KERTAS DIA HANYA TULIS NO K/P DAN NO ANGKA GILIRAN JE. PASTU DIA TIDO ATAU SALIN JELAH SOALAN TU TANPA INGIN BERUSAHA UNTUK MENCUBA. KESIAN KALAU CALON2 MACAM NI. RUGI TAU. PASTU 30 MINIT LEPAS KERTAS MULA DAH KELUAR DARI BILIK PEPERIKSAAN.
KELUAR PLAK TU DENGAN PENUH BANGGA. TAPI ADA GAK YANG JENIS TAK KELUAR WALAUPUN TAK MENJAWAB. INI KIRA DAYA TAHAN DIA MENUNGGU SANGAT KUAT.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GAYA & AKSI CALON 6 :
BILA DAH HABIS EXAM BARU SEDAR ADA SOALAN YANG TAK DIBUAT. MASA DAH TAMAT MASIH SIBUK NAK MENANDA SEBAB TADI TAK RANCANG MASA DAN TERGOPOH-GAPAH. KENA RANCANG MASA TU BAIK2 TAU.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


AGAK2 ANAK2 BERADA DALAM KELOMPOK YANG MANA....

APA YANG CIKGU NAK KONGSI DI SINI IALAH ISU DAYA TAHAN UNTUK BERTAHAN MENJAWAB SOALAN MENGIKUT WAKTU YANG DITETAPKAN. INI YANG CIKGU LIHAT SEMAKIN TERHAKIS DALAM DIRI GENERASI HARI INI. TAK SABAR SEMUA NAK CEPAT JE. SAYANG ANAK2 BILA KITA GAGAL SEBAB KITA YANG PILIH DARI AWAL JALAN TU. APABILA MASA PEPERIKSAAN TELAH DIPERUNTUKKAN PASTILAH KITA MENGAMBIL KIRA SEMUA FAKTOR. XDE SAJE2 NAK BAGI MASA BANYAK TU. CIKGU RASA MASA ZAMAN KAMI SEKOLAH DULU SUSAH NAK JUMPA BUDAK KELUAR EXAM AWAL. TAPI SEKARANG NI ADA TU KADANG2 HAMPIR SEMUA DALAM BILIK PEPERIKSAAN KELUAR AWAL. KALAU KAT DEWAN TU MASING2 MALU SKET NAK KELUAR AWAL. TAPI KALAU GUNA BILIK PEPERIKSAAN RELAKS JE KELUAR YA. CIKGU FAHAM2 ANAK2 KATA CIKGU DAH SIAP KELUARLAH. TAPI ADAKAH KITA NAK MENJADI ORANG YANG CEPAT SANGAT BERPUAS HATI DENGAN APA YANG KITA DAH BUAT. TAK SALAH KAN KALAU KITA TUNGGU SAMPAI MASA TAMAT. BILA RAMAI YANG KELUAR INI PUN AKAN MENGGANGGU TUMPUAN RAKAN2 LAIN. FIKIR2KAN YA....

No comments: